
Samenwonen
Bij samenwonen gelden andere regels dan bij trouwen of geregistreerd partnerschap. Ieder houdt zijn eigen vermogen. In een samenlevingsovereenkomst kunt u afspreken hoeveel ieder van de partners bijdraagt aan de kosten van de gemeenschappelijke huishouding.
Als u samenwoont in een woning, die op naam van één van de partners staat, en de andere partner betaalt mee aan de investeringen aan die woning, is het van belang dit schriftelijk vast te leggen. Doet u dit niet, dan profiteert de partner niet mee als de woning in waarde stijgt.
Gaat u uit elkaar, dan houdt ieder zijn eigen spullen. In een samenlevingsovereenkomst wordt vaak al afgesproken wie in de woning mag blijven wonen.
Let op: samenwoners erven niet van elkaar, ook niet als zij een notariële samenlevingsovereenkomst hebben. Om uw partner te laten erven, moet u hem/haar in een testament tot erfgenaam benoemen. Uw gemeenschappelijke vermogen (meestal woning, inboedel), kunt u wel met een verblijvingsbeding, opgenomen in de samenlevingsovereenkomst naar uw partner laten gaan. Heeft u als samenwoners geen samenlevingsovereenkomst en geen testament, dan erft u niets van elkaar: alles gaat dan naar de familie van de overleden partner. Het is dus van groot belang om in elk geval een samenlevingsovereenkomst, en misschien een testament te laten opmaken als u gaat samenwonen.
Een voordeel van het hebben van een samenlevingsovereenkomst is, dat u daarmee in aanmerking komt voor een lager erfbelasting-tarief, mits u elkaar ook tot erfgenaam heeft benoemd in een testament. Daarnaast eisen pensioenfondsen meestal een notariële samenlevingsovereenkomst, voordat u kunt worden aangewezen als partner voor het partnerpensioen.
Comments are closed.